Body · Soul · Heart ❤

Blandade hälsotips

Tecken på utbrändhet

Smartare liv för dig

Utbrändhet är ett syndrom som smyger sig på över tid och beror på kronisk stress. Utbrändhet är ett allvarligt tillstånd med tydliga varningssignaler som alla moderna människor måste vara uppmärksamma på för att kunna leva ett smart och bra liv. Det är inte alltid så lätt eftersom tillståndet ofta drabbar människor som bryr sig mycket och som har vårdande i sig som personer – med andra ord personer som ofta bryr sig om andra mer än sig själva. Här kommer några tecken på utbrändhet för dig som kan vara drabbad.

10 tecken på utbrändhet

1. Du känner dig deprimerad hela tiden
Varningssignalerna är att du känt dig håglös och ledsen under en längre tid, kanske veckor, månader och längre. Ställ frågor till dig själv och svar ärligt: Hur känns det på jobbet och i livet egentligen? Du måste börja tänka på dig själv nu.

2. Du har tappat energin
Du blir trött bara du tänker på att gå till jobbet. Och när du är där så är du trött hela tiden. Du har tappat lusten för att göra det som du gillade att göra förut på jobbet. Efter jobbet ramlar du nästan ihop av trötthet och du orkar inte upprätthålla kontakter som du gjorde förut. Det känns jobbigt att umgås med folk.

3. Du vill inte prestera något längre
Du har tappat lusten att åstadkomma, att nå mål. Det är vanliga tecken på utbrändhet att inte längre vilja kämpa vidare och komma framåt. Det känns meningslöst helt enkelt. Du tappar kanske också medkänslan som du hade förut. Kunder, patienter, elever eller vilka du nu jobbar med känns bara krävande och du vill helst slippa dem.

4. Du presterar mindre än förut
Det kan till och med vara så att du inte ens gör det du ska på jobbet. Du försöker desperat ta genvägar för att inte få reaktioner samtidigt som du brottas med hur meningslöst det känns att över huvud taget göra jobbet.

5. Du är mer sjuk och oftare sen till jobbet
Du struntar i om du kommer i tid eller inte eller om du ens kommer till jobbet. Du letar efter ursäkter att slippa gå till jobbet.

6. Du är uttråkad
Tydliga tecken på utbrändhet är att inget känns kul längre. Du är nästan bedövad och det är omöjligt att hitta något roligt med jobbet. Och det här märks också i privatlivet. Du känner ofta att inget roligt händer och att du sitter fast.

7. Du är arg
Du skäller på folk, kanske till och med på kunder, patienter, elever eller andra du jobbar med – för små obetydliga saker. Din frustration märks på hur du behandlar alla runt omkring dig.

8. Du dricker mer än du brukar
Att dricka mer alkohol är ett tydligt tecken på utbrändhet. Du känner att du kopplar av med några glas vin och slipper stressen och den bedövning du känner mentalt. Du märker att du ökar ditt alkoholintag kontinuerligt.

9. Du sover dåligt
Att sova dåligt på grund av oro är ett vanligt tecken på utbrändhet. Dina känslor för jobbet kan hålla dig vaken hela natten eller få dig att sova väldigt oroligt.

10. Du kan inte koppla av
Det känns omöjligt att slappna av och du kan inte njuta av dina favoritaktiviteter som förut. Du gillar inte sociala situationer heller. Du får ont i huvudet, blir torr i munnen och hjärtat slår snabbare – det är tydliga tecken på utbrändhet.

Nå hur gick det. Om du känner av de här varningssignalerna behöver du hjälp så snabbt som möjligt. Terapi är en bra väg att börja med. Det handlar om att du måste börja ta hand om dig själv på ett bättre sätt och se närmare på vad det är som gör att du reagerar som du gör på ditt liv. Den goda nyheten i allt det här är att det går att bli av med utbrändhet. Det handlar om att vakna till och se ditt liv för vad det är, ändra på saker och ta ett nytt avstamp mot ett bättre och mindre stressfullt liv.

Lycka till!

http://www.social-fobi.com/artiklar.php?visa=tecken-p%E5-utbr%E4ndhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

Detta inlägg publicerades på 14 augusti, 2013 av i Utbrändhet och märktes .

Arkiv