Body · Soul · Heart ❤

Blandade hälsotips

Ducka stresshormonet

Så enkelt duckar du för stresshormonet!

Meditera, skratta eller ta ett tuggummi! Så här enkelt dämpar du stresshormonets skadliga effekter.

Att tugga tuggummi är ett enkelt knep för att minska stressnivån.
Vår fysiska reaktion på en stressande situation kan väl komma till pass. Men handlar det inte om att fly eller fäkta kan hormonruschen ge skadliga effekter på sikt.

Stresshormonet kortisol ger kroppen en välment skjuts vid en krissituation. Blodtrycket höjs, immunförsvaret skärps och kroppen står redo att agera mot hotet.

Men när hotbilden består av ett belamrat skrivbord på kontoret, oro över privatekonomin eller något annat som orsakar långvarig stress, är ett ständigt påslag av kortisol mindre bra för kroppen.

Sömnproblem, ett försämrat immunförsvar och viktuppgång är några vanliga exempel.

– När kortisolet frisätts signalerar hjärnan samtidigt att kroppen behöver massor av kaloririk föda, en överlevnadsinstinkt som var toppen för grottmänniskan inför mötet med en köttätande best. Men knappast värdefullt för en nutida person som svettas över en hög med räkningar, säger biokemisten och nutritionisten Shawn Talbott till sajten Webmd.com. Talbott är också författare till boken The Cortisol Connection.

Här är några värdefulla tips som hjälper dig att minska kortisolhalten:

Meditera
Personer som utövar meditation sänker både kortisolnivåer och blodtryck, det visar en thailändsk studie. När en liknande undersökning utfördes vid Maharishi University kunde forskarna notera att testdeltagare som mediterade dagligen  sänkte kortisolhalten med 20 procent.

Tugga tuggummi
En liten bit tuggummi är enkelt att ha till hands, och kan faktiskt ha en positiv inverkan när stressen griper tag i dig. Enligt en brittisk studie har tuggummituggande personer i snitt 12 procent lägre halter av stresshormonet.

Lyssna på din favoritmusik
Lugn musik har en förmåga att lugna hela kroppen. Japanska forskare noterade att patienter som fick lyssna på musik fick lägre utslag på kortisolskalan jämfört med patienter som väntade på behandling i ett helt tyst rum.

Ta en tupplur
Att sova 6 timmar mot de rekommenderade 8 kan faktiskt ge en bitter eftersmak på sikt. Enligt en tysk undersökning ger dessa två missade timmar 50 procent mer kortisol i blodet. Håller sömnvanorna i sig så tar det dessutom lång tid för kroppen att återhämta sig. Ett knep kan vara att ta en tupplur dagen efter du sovit för lite, då minskar nämligen nivåerna igen.

Skratta!
Studier vid Loma Linda University visar att till och med ett förväntat skratt har en förmåga att reducera vår kortisolhalt till hälften. Att umgås med en rolig bekant eller njuta av en rolig film kan alltså vara bra avkoppling, även om utfallet inte blev så kul som du hoppades!

Källa: webmd.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 27 mars, 2015 by in Stress and tagged .

Arkiv